Coraz więcej osób decyduje się przejść na zdrowy styl życia. Niestety, wciąż mnóstwo z nich nie ma odpowiedniej wiedzy dotyczącej spożywanych na co dzień produktów. W związku z tym, w dzisiejszym wpisie poświęcimy dużo uwagi cynamonowi. Dlaczego? Jest to bardzo niedoceniany produkt, który ma wiele pozytywnych właściwości – z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Szczególnie jest polecany ludziom, którzy traktują trenowanie na siłowni jako jeden ze sposobów na pozbycie się nadmiaru zbędnych kilogramów, ale nie tylko. Zapraszamy zatem do lektury!
Cynamon – kilka najważniejszych faktów
Warto wiedzieć, że istnieją cztery najważniejsze odmiany cynamonu. Główne z nich to cejloński i cassia, które są aktualnie najbardziej popularne. Pierwszy z nich jest najdroższy i jednocześnie najbardziej ceniony na całym świecie. Z kolei ten drugi charakteryzuje się większą twardością i ciemniejszym kolorem w porównaniu do poprzednika. Trzeba podkreślić, że to właśnie ta odmiana – cassia – jest najczęściej dostępna w polskich sklepach.
Dlaczego warto spożywać produkty z dodatkiem cynamonu?
Jeśli trenowanie na siłowni jest dla was praktycznie codziennym rytuałem, ponieważ chcecie zatroszczyć się o lepszą sylwetkę i zgubienie zbędnych kilogramów, to tym bardziej powinniście zainteresować się tą tematyką. Zwłaszcza, że stosowanie tego produktu przyczynia się do stopniowej i bezpiecznej utraty wagi. Warto też wiedzieć, że zaledwie pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom złego cholesterolu LDL.
Poza tym, ten produkt jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia, manganu oraz błonnika. Warto podkreślić, że cynamon znakomicie przyczynia się do leczenia infekcji drożdży. Ponadto, korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.
W ostatnim czasie powstało wiele publikacji naukowych, które dowodzą, że ten produkt przyczynia się również do zmniejszania rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych. Co ciekawe, tylko pół łyżeczki cynamonu oraz jedna łyżka miodu – spożywane rano przed śniadaniem – powodują mniejsze bóle stawów. Z kolei sam aromat tego produktu korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.
Warto zaznaczyć, że szczególnie olejek i kora cynamonu są nieodzowne, jeśli chodzi o walkę ze zmianami trądzikowymi. Trzeba także podkreślić, że ten produkt ma korzystne właściwości w aspekcie dbania o naszą odporność oraz oczyszczanie organizmu. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że dodawanie cynamonu do potraw sprawia zaś, że ich smak oraz aromat są wyjątkowe.
Kto powinien unikać cynamonu?
Niestety, są jednak osoby, które nie powinny spożywać tego produktu. Dzieje się tak w przypadku ludzi mających na co dzień kłopoty z chorobami wrzodowymi i przewodu pokarmowego, a także skłonnościami do krwotoków. Warto zaznaczyć, że zbyt dużo cynamonu nie powinny stosować również kobiety ciężarne, ponieważ może on doprowadzić to do przedwczesnego rozwiązania. Oczywiście, jeśli ktoś jest uczulony na ten specyfik, to także powinien unikać tego produktu, ponieważ mu nie pomoże, a zaszkodzi.
Komentarze