Bardzo ważne w zapobieganiu pojawienia się cellulitu jest wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Jedną z przyczyn powstawania pomarańczowej skórki jest gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Należy więc zrezygnować z produktów i dań, które sprzyjają tyciu.
Warto wyeliminować: żywność o wysokim stopniu przetworzenia, słone przekąski, tłuste i smażone potrawy, słodycze, wyroby cukiernicze, fast-foody, gotowe dania w słoikach/opakowaniach, dania typu instant, słodzone napoje, napoje energetyczne, napoje gazowane.
Prawidłowo zbilansowany jadłospis w diecie antycellulitowej powinien zawierać: produkty lekkostrawne, źródła białka i błonnika, warzywa, owoce, źródła wapnia, cynku, magnezu, źródła witaminy C, zdrowe tłuszcze, węglowodany złożone, źródła witamin z grupy B.
Pamiętajmy o tym, aby wypijać minimum dwa litry wody dziennie. Mimo że cellulit wodny powstaje w wyniku odkładania się wody w organizmie, to doprowadzenie do odwodnienia organizmu nie sprawi, że pomarańczowa skórka zniknie, a wręcz przeciwnie – może wpłynąć na jej rozwój.
Warto ograniczyć lub całkowicie wyeliminować sól, a zamiast niej stosować przyprawy. Sól przyczynia się do powstawania cellulitu, ponieważ determinuje zatrzymywanie wody w organizmie.
Polecam wzbogacić swoją dietę w zieloną herbatę. Cennym składnikiem zielonej herbaty jest teobromina, która stymuluje uwalnianie magazynowanych w organizmie tłuszczów. Dodatkowo przyspiesza ona metabolizm, hamuje wchłanianie tłuszczy oraz pomaga regulować poziom glukozy. Jest źródłem witamin A, B, C, E,K i PP.
Wśród mikroelementów znajdziemy istotne dla skóry: potasi cynk. Celem odczucia pozytywnych działań zielonej herbaty powinniśmy wypijać trzy filiżanki dziennie. Ważne, by nie zalewać jej wrzątkiem, który zabija szczególne właściwości oraz smak zielonej herbaty.
Produkty pełnoziarniste to źródło błonnika, pozytywnie wpływającego na pracę jelit. Warto więc spożywać ciemne pieczywo, otręby, płatki owsiane, grube kasze, brązowy ryż czy makaron.
Brokuły są nieocenione w diecie antycellulitowej. Posiadają wyjątkowy składnik, którym jest kwas liponowy. Zapobiega on procesowi twardnienia kolagenu w skórze, w wyniku którego powstaje cellulit. Brokuły są także bogatym źródłem witaminy C, która bierze udział w odbudowie kolagenu, co wpływa pozytywnie na redukcję cellulitu.
Kolejnym produktem mającym znaczenie w prewencji wystąpienia cellulitu jest burak. Ma on naprawdę korzystne działanie na naszą skórę. Przede wszystkim zawiera likopen (podobnie jak inne warzywa czerwone), który stymuluje krążenie i nie pozwala na zatrzymywanie wody w organizmie.
Podobnie działają zawarte w buraku potas oraz witamina E. Dodatkowo liczyć możemy na zastrzyk witaminy A i C, które wzmacniają kolagen, który jest składnikiem skóry. Buraki oczyszczają nasz organizm nie tylko z toksyn, ale także cholesterolu. Warto więc włączyć do diety sok z surowych buraków.
Co z jajkami? Z jednej strony żółtka są bogate w cholesterol, z drugiej stanowią źródło witamin i minerałów. Te z kolei wpływają na detoksykację organizmu. Zawarta w jajkach lecytyna odpowiada za odbudowę ścianek komórek skóry. Warto je więc włączyć do jadłospisu celem zadbania o kondycję skóry.
Kiełki fasoli wpływają także na skórę. Zawierają bowiem witaminy A, B, C, D, E i K, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez i cynk – to tylko część składników zawartych w kiełkach. Pobudzają one krążenie krwi przez co korzystnie wpływają na wygląd skóry.
Kurkuma także pobudza krążenie, zmniejsza obrzęki i redukuje poziom toksyn dzięki zawartym w niej antyoksydantom.
Produkty bogate w wapń, są również bardzo istotne w żywieniowej terapii antyellulitowej. Wapń jest bowiem istotny dla prawidłowej pracy mięśni, a także jest aktywatorem wielu enzymów m.in. lipazy, która odpowiada za trawienie tłuszczów.
Siemię lniane to bogate źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz omega-6, dzięki czemu usprawnia przemianę materii oraz zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Siemię poprawia również elastyczność oraz nawilżenie skóry.
Warto pozbyć się uzależnień, zwłaszcza od alkoholu oraz papierosów. Tytoń nie tylko przyczynia się do rozwoju poważnych chorób, ale również uszkadza naczynia krwionośne, prowadzi do zaburzeń kurczliwości oraz spadku napięcia mięśniowego, co skutkuje zwiotczeniem naszej skóry.
Dieta antycellulitowa | Dieta procellulitowa | ||||||||||||||
dieta lekkostrawna | potrawy ciężkostrawne | ||||||||||||||
owoce i warzywa | potrawy tłuste | ||||||||||||||
|
wysoko przetworzone produkty | ||||||||||||||
zielona herbata | fast food | ||||||||||||||
produkty pełnoziarniste | potrawy smażone na głębokim oleju | ||||||||||||||
banan | sól | ||||||||||||||
kurkuma | kolorowe gazowane napoje | ||||||||||||||
kiełki fasoli | alkohol | ||||||||||||||
brokuł | cukier | ||||||||||||||
buraki | palenie papierosów | ||||||||||||||
woda | |||||||||||||||
jaja |
Podsumowując “dieta antycellulitowa” przede wszystkim opiera się na odpowiednim
zbilansowaniu makroskładników, czyli białek, węglowodanów i tłuszczów oraz składników mineralnych i witamin. Zdrowy jadłospis nie tylko pomaga nam zwalczyć cellulit wodny i tłuszczowy, ale również poprawia kondycję organizmu.