Wiele osób wykonuje ćwiczenia na siłowni, ponieważ chcą mieć bardziej atrakcyjne ciało, szczuplejszą sylwetkę czy po prostu zatroszczyć się o prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że samo realizowanie jednostek treningowych nie wystarczy, aby zrealizować powyższe cele. Oczywiście, dobrze ułożony plan treningowy i jego systematyczne wykonywanie są bardzo ważne. Kluczem do sukcesu jest jednak także odpowiednia dieta i spożywanie produktów, które posiadają bardzo dużo pozytywnych właściwości. Jednym z nich jest kasza bulgur. Co warto wiedzieć o tym produkcie? Czy warto ją systematycznie spożywać?
Kasza bulgur – kilka najważniejszych faktów
Osoby, które regularnie wykonują ćwiczenia na siłowni powinny wiedzieć, że jest to jedna z najstarszych odmian tego produktu i pochodzi z okolic Bliskiego Wschodu. Warto zaznaczyć, że ta kasza jest znana mieszkańców tamtych rejonów już od ponad 4000 lat. W końcu to właśnie bulgur wraz z ryżem stanowią podstawowe składniki pożywienia tamtejszych mieszkańców.
Istotne jest to, że kaszę otrzymuje się z gotowanych, wysuszonych, a także zgniecionych ziaren pszenicy durum, która jest najbardziej wartościową odmiana tego produktu. Eksperci od żywienia podkreślają, że elementy opierające się na pszenicy durum są zdrowsze, niż te bazujące na zwykłej pszenicy. Dlaczego? Te pierwsze mają bowiem więcej witamin, składników mineralnych i innych pierwiastków, które poprawiają nasze codzienne funkcjonowanie. Ciekawostką jest też fakt, że kasza bulgur występuje w 3 odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.
Dlaczego warto spożywać kaszę bulgur?
Dlaczego jednak osoby, dla których ćwiczenia na siłowni stanowią praktycznie codzienny rytuał powinny umieścić ten właśnie produkt w swoich jadłospisach? Przede wszystkim, kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny. Jest to świetna informacja dla diabetyków oraz dla wszystkich tych, którzy chcą posiadać piękną oraz szczupłą sylwetkę. Warto także wspomnieć, że ten pochodzący z okolic Bliskiego Wschodu produkt posiada niewielką zawartość szkodliwych tłuszczów. To zatem kolejna zaleta, która powinna być doceniona przez każdego, kto regularnie trenuje, by mieć efektowną sylwetkę bez nadmiaru zbędnych kilogramów.
Nie można nie wspomnieć, że opisywany produkt ma także dużą ilość białka, co przyczynia się do zwiększania masy mięśniowej. Poza tym, kasza bulgur zawiera dużą ilość składników mineralnych (takich jak potas, wapń, magnez i sód), które odpowiadają za odpowiednią pracę układu sercowo-naczyniowego. Inną istotną wiadomością jest fakt, że to produkt bardzo bogaty w błonnik, który sprzyja redukcji złego cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. To sprawia, że zmniejsza się ryzyko zachorowania na takie choroby jak zawał serca, zator płucny czy zakrzepica. Warto także wspomnieć, że kasza bulgur jest przeznaczona dla każdej osoby, która ma kłopoty z anemią, ponieważ zawiera duże zawartości żelaza oraz kwas foliowy. Na koniec trzeba dodać, że jej regularne spożywanie obniża poziom odczuwanego stresu.
Komentarze