Chyba każdy dziś wie, że sposób, w jaki się odżywiamy, wywiera ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Nikogo nie trzeba o tym przekonywać. O zdrowym odżywianiu słyszymy w radiu, telewizji, u lekarza, wszędzie! Czym ono właściwie jest? Co i jak warto jeść?
1. Bez ograniczeń można spożywać… ruch!
Podstawową zasadą zdrowego odżywiania jest oczywiście wysiłek fizyczny na miarę własnych możliwości. Każda dieta bez niego będzie znacznie mniej skuteczna. Nie ma co czekać, trzeba koniecznie narzucić dres i do dzieła!
2. Mało, ale często
Najlepiej jest spożywać niewielkie, ale częste posiłki, np. pięć zamiast trzech w ciągu dnia. Wówczas organizm wie, że otrzyma porcję energii w postaci pokarmu i nie robi zapasów tłuszczu. Liczy się również regularność, dzięki której o tyciu nie ma mowy!
3. Dobra woda zdrowia doda!
Picie wody cudownie wpływa na ludzki organizm – dostarcza energii, przyspiesza metabolizm, a także oczyszcza. Wody nie można sobie żałować, zawsze warto mieć przy sobie butelkę!
4. Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem…
Każde dziecko wie, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, które pozwala z energią stawić czoła wyzwaniom. Należy więc dokładać wszelkich starań, aby było ono jak najzdrowsze.
5. Różnorodność!
Nasze ciało wraz z pokarmem powinno otrzymywać odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, a także witamin i minerałów. Warto swoją dietę odpowiednio bilansować, aby karmić się wszystkim, co niezbędne we właściwych proporcjach.
6. Używki w odstawkę!
Aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem dobrze jest unikać alkoholu i papierosów. Ten pierwszy odwadnia organizm, papierosy natomiast są okropną trucizną, która przez lata systematycznie sieje w ciele prawdziwe spustoszenie, a z płuc robi wielkie, osmolone sito.
7. Precz z jedzeniem typu fast food!
Jedzenie takie, jak hamburgery, frytki tudzież inne okropieństwa należy wykreślić ze swojego jadłospisu. Zawierają one ogromne ilości soli, nie mówiąc już o tym, że nie ma w nich w zasadzie żadnych składników odżywczych. Pożeranie pustych kalorii to kiepska droga do zdrowego trybu życia. Prowadzi raczej na manowce.
8. Wiem, co jem – czyli o czytaniu etykiet
Przed zakupem dobrze jest zapoznać się z informacjami o składnikach, jakie zawiera dany produkt, jego wartości energetycznej, a także zawartości białka, węglowodanów i tłuszczu. Pomaga to z pewnością w ułożeniu zbilansowanej diety i wyeliminowaniu monotonii z jadłospisu, który powinien przecież odznaczać się różnorodnością.
9. Unikaj smażenia, ostrożnie postępuj z gotowaniem, chrup na surowo, co się da!
Smażenie poszczególnych potraw sprawia, że stają się one wyjątkowo ciężkostrawne i organizmowi trudno poradzić sobie z ich przetworzeniem. Długotrwałe gotowanie sprawia, że poszczególne produkty tracą bardzo wiele wartości odżywczych (szczególnie mało odporne na działanie temperatury są witaminy). Jeśli chodzi o warzywa, okazuje się, że najzdrowsze są na surowo! Warto więc czasami chrupać marchewkę zamiast chipsów.
2 komentarze
Genialnie napisane cieszę się, że udało mi się trafić na tak dobrze opracowany serwis.
Generalnie dziękujemy za pozytywny komentarz.