Każdy, kto zdecydował się zadbać o swój organizm i postanowił regularnie uczęszczać na siłownię, musi sobie doskonale zdawać sprawę, że same ćwiczenia to nie wszystko. Rzecz jasna, jest to bardzo solidny fundament, aby zwiększyć masę mięśniową. Kluczowa jest też dieta sportowca, która musi zawierać odpowiednie produkty. Wszystko ma związek z efektami treningowymi. Właściwe nawyki żywieniowe i spożywanie konkretnych potraw daje szanse na szybsze uzyskanie zamierzonych celów. Jednym z elementów, którego nie powinniśmy pomijać w codziennym jadłospisie jest na pewno mięso.
Dlaczego mięso jest tak ważne w diecie sportowca?
Chodzenie na siłownię jest ściśle związane z przestrzeganiem odpowiednich nawyków żywieniowych. Mięso dla sportowców jest szczególnie ważne. Dlaczego? Warto w tym miejscu wspomnieć, że trenowanie na siłowni wymaga spożywania – w głównej mierze – węglowodanów i białka. Wszystko po to, aby organizm miał odpowiednią ilość energii, która jest nam potrzebna każdego dnia. Poza tym, te elementy diety pozwalają na szybszy przyrost masy mięśniowej i bardziej efektywne osiągnięcie konkretnych celów, na których nam zależy (jak choćby poprawa wydolności).
W związku z tym, mięso dla sportowców jest tak kluczowe. To właśnie w tym produkcie znajduje się bardzo dużo białka. Warto wiedzieć, że wysiłek fizyczny powoduje zwiększone zapotrzebowanie na ten element. Szacuje się, że dieta sportowca powinna zawierać około 300 gramów białka na dobę. W przypadku pewnych dyscyplin (jak choćby kulturystyka) ta wartość jest nawet większa.
Chodzenie na siłownię to spory wysiłek fizyczny, dlatego kwestia diety jest tak istotna. Mięso to zaś produkt, który powinien być spożywany co najmniej raz dziennie. Bardzo dużo osób zastanawia się, dlaczego jest to tak ważne. Trzeba wiedzieć, że mięso dla sportowców to naprawdę nieodzowny produkt. W końcu, posiada wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm sam nie jest w stanie syntetyzować. Ponadto ma witaminy, które w roślinach występują w bardzo małych ilościach (jak witamina B12, A i D). Nie można też zapomnieć o takich składnikach mineralnych jak fosfor, wapń, magnez, żelazo czy miedź.
Który rodzaj mięsa jest najlepszy w diecie sportowca?
Dużo trenujących zastanawia się, jakie mięso dla sportowców jest najlepsze. Na pierwszym miejscu w tej klasyfikacji znajduje się drób. Jakie są najważniejsze zalety tego rodzaju? Mięso drobiowe posiada mniej tłuszczu, niż pozostałe. To jednak nie wszystko. Ponadto, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej nasyconych. Warto dodać, że posiada też większe ilości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Nie można nie zaznaczyć, że mięso drobiowe ma tłuszcz zlokalizowany głownie podskórnie, przez co łatwo go wyeliminować. Każdy powinien wiedzieć, że ten rodzaj zawiera też mniej niepełnowartościowego białka w postaci kolagenu, co również jest korzystne.
Wołowina co prawda posiada dużo żelaza i cynku, ale jednocześnie ma większą zawartość tłuszczu. Podobnie jest z wieprzowiną, która ma zaś sporo witaminy B1. W związku z powyższym, jeśli ktoś traktuje trenowanie na siłowni poważnie, powinien przede wszystkim zdecydować się na mięso z indyka czy kurczaka, które ma najwięcej zalet i najmniej wad. Ten rodzaj powinien być spożywany najczęściej. Nie warto jednak całkowicie rezygnować z wołowiny i wieprzowiny, ale nie mogą być one pierwszym wyborem.
Komentarze